Orientering i Sverige

Orientering är en sport som ofta glöms bort, men trots det är det väldigt många som faktiskt utför orientering regelbundet. Det är ett fantastiskt sätt att få motion samtidigt som man kommer ut i naturen. Det är dock inte bara i naturen som man utför orientering utan man kan även utföra detta i mer komplicerade stadsmiljöer. Det finns helt enkelt inga gränser för vart man kan utföra orientering och de som utför detta på hög nivå kan även tävla i det. Då handlar det om att man helt enkelt ska ta sig fram så snabbt som möjligt och på så sätt lösa orienteringsbanan. I och med att det finns områden som man behöver checka av efter vägen kan man helt enkelt inte ta den snabbaste vägen utan istället måste man se till att man bockar av varje punkt för att man ska ha en chans att vinna i orientering.

Även i Sverige anordnas det många olika typer av tävlingar i orientering och de anordnas över hela landet. Ofta behöver man vara med i en klubb för att man ska få chansen att vara med och delta i en av dessa tävlingar men det är inte alltid ett måste och även om man är en privatperson kan man ha chansen att vara med och tävla i orientering. Det handlar helt enkelt om vilken nivå som man är på. Givetvis kan man även betta på orientering och du har chansen att betta på de olika spelarna för att se vilken av dem som kommer att vinna. På så sätt kan du även tjäna pengar genom att betta på orientering utan att du för den sakens skull är med och orienterar.

I Sverige är inte orientering den största sporten men man hittar den mer och mer ju längre ut man kommer på landsbygden.